Az Emberi Jogok Európai Bírósága megállapította, hogy a British Airways diszkriminálta keresztény alkalmazottját

Ország: 
Nagy-Britannia

Az Emberi Jogok Európai Bírósága megállapította, hogy a British Airways diszkriminálta keresztény alkalmazottját.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) döntése, amely szerint a British Airways diszkriminálta egy alkalmazottját annak vallása miatt, szilárd támaszt nyújt a vallás- és a véleménynyilvánítás szabadságainak gyakorlásához.

A kopt keresztény Nadia Eweida azután vitte a Bíróság elé az ügyet, hogy a légitársaság megtiltotta, hogy munka közben keresztet viseljen a nyakában. Vallási szimbólumok viselése a vallás- és a véleménynyilvánítás szabadságának igen fontos része. Az üdvözlendő ítélet remélhetőleg csökkenti majd a hívők elleni munkahelyi diszkriminációt, bármilyen vallásról legyen is szó.

A magánszektor munkáltatói számos országban, köztük Belgiumban, Franciaországban, Hollandiában és Svájcban azzal indokolták a vallási vagy kulturális szimbólumok, illetve ruházat viselésének korlátozását, hogy az a szakmai feladatok és tevékenységek ellátásához elengedhetetlen volt. Ezt az ürügyet sajnos gyakran használják a hívők sérelmére elkövetett hátrányos megkülönböztetés álcázására.

Természetesen vannak olyan esetek, amikor a munkáltatók korlátozhatják, hogy az alkalmazottak vallási szimbólumokat viseljenek a munkahelyükön, de ezt valamennyi esetben legitim indokkal kell alátámasztani, és a korlátozásnak mindig arányosnak, és a kitűzött cél elérése érdekében szükségesnek kell lennie.

Ítéletében a Bíróság kimondta, hogy három másik keresztény alkalmazott jogait nem sértették meg a perbe fogott munkáltatók.

Ms. Ladele és Mr. McFarlene érvelése szerint elbocsátásuk – amelyet munkáltatóik azzal indokoltak, hogy egyikük visszautasította az azonos nemű élettársi kapcsolatok bejegyzésének végrehajtását, másikuk pedig nem végezte el a párkapcsolati tanácsadást azonos nemű párok számára – keresztény hitükkel szembeni megkülönböztetést valósított meg.

A bíróság szerint ezekben az esetekben az alkalmazottak olyan feladatok elvégzését utasították vissza, amelyek feladatkörük betöltéséhez elengedhetetlenek voltak.