Egyenlő bánásmódot a Boszniában élő Katolikusokkal szemben!

Ország: 
Bosznia-Hercegovina

A Bosznia-Hercegovinában élő katolikusokat egyenlőként kell kezelni, mondta Vinko Puljić bíboros, szarajevói érsek, az AED (Aide a l’Église en Détresse - Segítség a Szűkölködő Egyháznak) központjába tett látogatása során.

A munkaerőpiacon, az oktatási intézményekben továbbá a társadalmi élet különböző területein a katolikusokat (orthodoxokat is) rendszeresen hátrányos megkülönböztetés, negatív diszkrimináció éri. Ennek leginkább az lehet a célja, hogy a katolikusat az ország elhagyására ösztönözzék, mondja a bíboros. A Egyház földjeit és épületeit, melyeket a kommunizmus ideje alatt elkoboztak, nem szolgáltatták vissza, továbbá a templomok építési engedélyének kiadása  akár évekbe telhet.

A 66 éves bíboros, növekvő aggodalommal figyeli az iszlám térnyerését Bosznia-Hercegovinában. A Szaúd-Arábiától származó olajdollároknak köszönhetően számos muszlim központ és mecset épült. Csak Szarajevóban, legalább 70 új mecsetet építettek az elmúlt évek folyamán. Az országban 3000 és 5000 közé tehető a vahabiták száma (szélsőséges szunnita irányzat) az országban. Azonban egyik kormánytagnak sem volt eddig kellő bátorság, hogy szembeszááljon ezzel a trenddel, mondta Őeminenciája.

A katolikus egyház elkötelezte magát az iránt, hogy a különböző etnikai és vallási csoportok együttélése békés és egyenlő feltételek mentén valósuljon meg – nyilatkozta a bíboros. « Kisebbségben vagyunk, de olyan építő erőt képviselünk, melynek az a szándéka hogy minél jobban hozzájáruljon a társadalom sikerességéhez.»

A lakosság 40%-a iszlám hívő, és mintegy 31%-a a szerb-ortodox egyházhoz tartozik. A katolikusok aránya közel 10%. A lakosság fennmaradó része más vallási közösségekhez tartozik. A háború előtt, 1992 és 1995 között, még 820.000 katolikus élt Bosznia Hercegovinában. Ma mindössze 460.000-en vannak, és a kivándorlási hullám folytatódik. 

 

Forrás: www.aed-france.org