Kopt püspök a híveinek: talán itt az ideje elmenekülni

Ország: 
Egyiptom

Paolos, Tanta város Kopt Orthodox püspöke fel fogja szólítani a híveit arra hogy, hagyják el Egyiptomot, ha az Egyháznak nem garantálják a neki járó jogokat. A püspök, aki a Kopt Egyház képviselőjeként tagja az egyiptomi Alkotmány-előkészítő Bizottságnak is, azzal fenyeget, hogy elhagyja a gyűlést, amennyiben nem módosítják a II-es cikkelyt.

Egyiptomban a Kopt keresztények a 85 millióra tehető egyiptomi lakosságnak a 10-15%-át teszik ki, a forradalom utáni parlamenti választásokon az iszlámista pártok kétharmadot szereztek a törvényhozásban. Ez azt is jelenti hogy abszolút többségben vannak az új alkotmány-előkészítő bizottságban, a régi alkotmány II. cikkelyébe Anwar Sadat elnök betette azt hogy „Az állam hivatalos vallása az Iszlám”, az iszlámisták ezen nem akarnak változtatni, a keresztények többsége pedig igen.

Paolos püspök azt szeretné, ha az alkotmány vitatott II. cikkelye, ami meghatározza az állam hozzáállását a vallási tekintélyhez és elvekhez, garantálná, hogy az egyház megkapja a teljes körű felhatalmazást, hogy a saját ügyeiben maga dönthessen.

„Ha ez a kiegészítés nem történik meg, azt fogom mondani a koptoknak: Nincs többé hely számotokra Egyiptom földjén, mert a papság szabályozása nem tartozik az egyházi igazságszolgáltatás jogkörébe” – nyilatkozta a püspök az Al Shorouk napilapnak.

A püspök fenyegetése, hogy elhagyják Egyiptomot, aggodalommal tölti el a kopt közösséget és az egész országot, hiszen így Egyiptom még inkább az iszlamista útra lép. Sokan már el is kezdtek kivándorolni.

Dr. Naguib Gabriel, az Emberi Jogok Egyiptomi Testületének vezetője kutatásokat folytatott, miszerint körülbelül 100 000 kopt hagyta el az országot a forradalom óta. Ezt az adatot széles körben közölték külföldi keresztény újságokban.

Ezeket a számokat azonban nagyon nehéz igazolni, érvelt Sherief Etman, az Emberi Jogok Egyiptomi Szervezetének részéről.

„Nincsenek adataink erre vonatkozólag, ugyanis ezeket az információkat csak a kormánytól kaphatnánk meg” – mondta Etman. Hozzátette, hogy a kormány nem akar félelmet kiváltani az emberekből, éppen ezért nem hajlandó közölni a pontos adatokat arról, hogy hány kopt keresztény hagyta el az országot a forradalom óta.

Diana Maher Ghali, az Arab West Report részéről úgy nyilatkozott, hogy lehetetlen pontos statisztikákat készíteni arról, hogy hány kopt keresztény hagyta el Egyiptomot.

„Több okból kifolyólag sem lehet megbecsülni az adatokat” – említette Diana Maher Ghali, az Arab West Report részéről. „Néhányan elmennek az osztrák nagykövetségre és vízumot vagy vallási menedékjogot kérnek.  Több nagykövetségnél is megtehetik ezt. Hogyan lehet ezeket megszámolni? A másik nehézség pedig az, hogy a nagykövetségek nem adhatják ki ezt az információt.”

A kopt kivonulás lehetősége a héten már korábban felmerült a Maspero Ifjúsági Szervezet részéről, akik szintén a II. cikkelyt kifogásolják.

„Megértem ezeknek a fiataloknak az álláspontját, joguk van ahhoz, hogy kinyilvánítsák véleményüket és örülök, hogy foglalkoznak a kérdéssel” – mondta a püspök.

A Maspero Ifjúsági Szervezetnek aggályai vannak a II. cikkellyel kapcsolatban. A kopt vallási fennhatóság belefoglalása helyett. Egy Egyptians Against Religious Discrimination nevű csoport, melynek tagjai között vannak Maspero szervezet tagok, egyiptomi emberjogi szervezetek és nemzetközi kopt egyesületek tagjai is, azt szeretné elérni, hogy a II. cikkely inkább legyen a polgári jognak az ihlete ahelyett, hogy a vallási jogalkotást szabályozná.

Az a bajunk az alkotmánytervezettel, hogy „a szuverenitás Istené” mondatot akarják felváltani a jelenlegi, ,,a szuverenitás a népé” mondattal, kihasználva a vallásos felfogást” – említette a Maspero Ifjúsági Szervezet egy tagja. „Mindez visszarepíti Egyiptomot a középkorba, lerombolja a modern állam alapjait, törvényesíti a teokráciát és számos jogi problémának kinyitja a kiskapukat – nem is beszélve a zsarolásról, amely a magukat vallásosnak színlelő megalkuvók részéről várható.

Pál püspök nyilatkozatai visszhangoztak az Al Azhar teológiai egyetem szunnita seikjeinek közleményeiben. A hónap elején Al-Masry Al-Youm arról számolt be, hogy az Alkotmány-előkészítő Bizottságban Al Azhar képviselői hozzáadták a II. cikkelyhez a következő kiegészítést, amely a következő szöveget tartalmazza: ,,A keresztények és zsidók folyamodhassanak a saját vallásukból származtatott törvényhozáshoz.” A javaslatot üdvözölte az Egyház.

 

Forrás: www.byztex.blogspot.hu