Magyarország kiáll az üldözött iraki keresztény közösség mellett

Ország: 
Magyarország

Több vezető politikus is elítélte az észak-iraki keresztények deportálását.

Augusztus 10-én számos nyilatkozat született az ügyben, a KDNP-s Rétvári Bence miniszterhelyettes elítélte az iraki keresztény közösséget ért atrocitásokat és szolidaritását fejezte ki a világban üldözött keresztényekkel. Ugyanaz nap Navracsics Tibor miniszter azt közölte, hogy a magyar kormány mintegy 70 ezer eurós sürgős humanitárius segélyt nyújt a keresztény közösségeknek és a kurdisztáni hatóságoknak.

Szijjártó Péter külgazdasági államtitkár felszólította a NATO-t hogy tűzze ki napirendre a keresztény kisebbség védelmének ügyét, végül augusztus 12-én Orbán Viktor miniszterelnök is az iraki keresztények védelmében való fellépést kért az Európai Tanács elnökének kedden elküldött levelében - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Augusztus elején a kurd harcosok kivonultak a kurd határ közeli, keresztény és jezidi városokból, amit az újonnan kikiáltott "Iszlám Kalifátus" harcosai megszálltak.

A 2 hónapja még 50.000 fős katolikus Qaraqosh városát megszállták és a lakosság elmenekült félve a pogromoktól. Többségük hajléktalanná vált Kurdisztánban.

A jezidiek viszont sokat szenvedtek, 500 férfit és fiút megöltek, több száz lányt elraboltak és további 30.000-en a Sindzsár melletti völgybe szorultak ahol szomjúságtól sok gyerek és idős ember meghalt.

Vian Dakhil képviselőnő, aki a jezidi közösséget képviseli az iraki parlamentben augusztus 4-én egy nagyon megható beszédet mondott amiben felszólította az iraki pártokat hogy tegyék félre politikai nézetkülönbségeiket a fenyegetett kisebbségek hatékonyabb megvédése érdekében.

 

A kormányon és kormánypártokon kívül ellenzéki politikusok is kifejezték szolidaritásukat az iraki keresztény kisebbség mellet. Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvívője szerint Magyarországnak példamutatóan kell fellépnie a közel-keleti konfliktusban, s meg kell adnia minden segítséget a közel-keleti keresztényeknek. Ikotity István, az LMP képviselője is elítélte a moszuli keresztény közösség elüldözését.

 

Forrás: http://mno.hu/kulfold/orban-a-keresztenyek-vedelmere-szolit-fel-1241939