A muszlimok keresztény otthonokat és üzlethelységeket gyújtottak fel

Ország: 
Egyiptom

120 keresztény családot űztek el Dahshur nevű településről, a házaikat és boltjaikat feldúlták. Az egész egy elégett ing miatt kezdődött.

Dahshur településen erőszakba torkolló felekezeti ellentét alakult ki augusztus 1-e előtt, amikor egy muszlim férfit eltemettek, aki a kórházban vesztette életét előző nap. Muszlimok százai kopt üzleteket és otthonokat fosztogattak és gyújtottak fel, a biztonsági erők több száz fős jelenléte ellenére. Szemtanúk elmondása szerint a legtöbb kopt magántulajdont nem is védték a biztonsági erők – csak a kis St. George (Szent György) templom kapott védelmet továbbá a templommal szomszédos néhány kopt lakóház.

„Előző nap, 120 család már elmenekült a faluból a megfélemlítések következtében, ezáltal a tömeg számára már nem volt nehéz teljes teljesen kifosztani a kopt üzleteket és házakat” – nyilatkozta egy kopt aktivista, Wagih Jacob.  „A biztonsági erők a helyszínen tartózkodtak a bűncselekmény ideje alatt, de mégsem tettek semmit.”

Az erőszakos történések után, az elhunyt Moaz Hasab-Allah családja közölte, hogy a kopt magántulajdonok elpusztítása nem elég, a koptoknak az „életükkel kell fizetniük a fiúk haláláért”. A fiúk haláláért nem fogadtak részvétnyilvánításokat, mely a vérbosszú szándékának jele. Egyiptom egyes részein, mikor az elhunyt családja bosszút akar állni, a felelősök haláláig nem fogadják el a részvétnyilvánításokat.

A vallási konfliktus, melyet most „ing miatti zendülés”nek neveznek, július 27-én kezdődött Dahshurban, Badrasheenben, Kairótól 40 km-re délre, mikor egy kopt mosoda-tulajdonos véletlenül megégette az egyik muszlim ügyfél, Ahmad Ramadan ingét. Habár megegyeztek abban, hogy aznap este rendezik az ügyet, Ramadam nem várt, hanem délután erőszak elkövetésének szándékával jött vissza. Miután több száz fegyveres muszlim vette körbe a Kopt házát és mosodáját, az bezárkózott a saját otthonába. Ahogy a harc egyre inkább fokozódott, mindkét oldalon előkerültek a Molotov koktélok, majd a kopt kihajított egy bombát a háza tetejéről, mely elérte az arra haladó 25 éves Moazt. Moazt kórházba szállították, harmadfokú égési sérülésekkel, ahol életét vesztette. Halála után, a Muszlim Testvériség papjai és az elhunyt Moaz családja megfogadta hogy bosszút követel, melynek következtében 120 megfélemlített keresztény család menekült el a faluból. A falu papja, Takla Abdel-Sayed szerint mindössze egy keresztény család maradt a településen.

A kopt vállalkozót, továbbá annak édesapját és bátyját, fogva tartják a rendőrségen őket gyilkosság vádja továbbá robbanószer birtoklása miatt. A garázdálkodó tömegből 5 muszlimra is elfogatóparancsot adtak ki de nem tudni hogy elfogták-e őket.

 

A Kopt Ortodox Egyház egy nyilatkozatot adott ki ma, melyben bírálta a tisztviselőket – mert azok nem foglalkoztak megfelelően az eseményekkel, nem kérték az elkövetők gyors letartóztatását, nem intézkedtek a koptok biztonságos hazatéréséről továbbá nem kérték érintettek pénzügyi kártérítését.

Több aktivista a dahshuri esetet a Mubarak-korszak örökségének tekinti, amikor a kopt keresztényekre a kollektív bűnösség elvét alkalmazták.

„Korábban mondták, hogy a régi rendszer és a titkosszolgálatok szították az ellentéteket azért teszik hogy a figyelmet eltereljék a kormány kudarcos politikájától” – kommentálta Georgette Qellini jogász-professzor, és egykori parlamenti képviselő. „A régi rendszer már megbukott,  most ki a felelős a kialakult helyzetért? Határozottan elutasítjuk a koptok kollektív bűnösségét. Azért mert egy valláshoz tartozom, meg kell fizetnem az árát, elveszítsem az otthonomat és a munkámat.

Dr. Safwat El-Bayadi tiszteletes, az Egyiptomi Evangéliumi Közösség vezetője, MidEast Christian által készített interjújában kifejtette, hogy a keresztények kollektív büntetése egy hatékony rendszer és elrettentő törvények hiánya miatt válik lehetővé.

„Lehetséges, hogy egy megégett ing miatt, egy egész falut felgyújtanak” mondta Anba Theodosius Giza kopt püspöke. Papokból alló delegációt küld ma a Gizai egyházmegyéből, - ahova Dahshur is tartozik – Morsi elnökhöz, annak érdekében, hogy az elűzött családok visszatérjenek a faluba; kerüljenek bíróság elő a felelősök, kapjanak kártérítést a keresztény áldozatok a tulajdonuk elvesztéséért, és hogy újra legyen stabilitás és biztonság a faluban.

A Maspero Kopt Ifjúsági Szövetség (Maspero Coptic Youth Federation) továbbá az Egyiptom Koptjainak Szövetsége (Coalition of Egypt’s Copts) tüntetnek folyamatosan augusztus 1-e óta az elnöki palota előtt továbbá a Gizai biztonsági erők székhelye előtt, tiltakozva a Dahshur-ban történtek miatt.

Fadi Youssef, az Egyiptom Koptjainak Szövetsége szervezet alapítója, az 1-ei tiltakozáson azt mondta, hogy Mohamed Morsi elnök visszavonta a koptoknak tett választási ígéretét, mely szerint nem lesz igazságtalan a koptokkal szemben, továbbá egy koptot sem fognak az otthonából elüldözni”. Youssef tagadta, azt, hogy a dahshuri események felekezeti ellentétek miatt alakultak volna ki, hangsúlyozva azt, hogy ami történt az a fegyveres iszlamista csoportok szervezett és módszeres támadása volt a keresztények ellen.

A híres egyiptomi író és jogi aktivista Alaa Al-Aswany Twitter profilján keresztül a következő üzenetet írta azoknak aki le akarják kicsinyíteni a dahshuri események jelentőségét: „mi lenne ha az amerikaiak is ugyanúgy reagálnának Bin Laden támadásaira mint a dashshuri szélsőségesek? Elfogadnátok azt?”

A Shoura Kamara (Parlamenti Tanácsadó Testület) augusztus eleji ülésén úgy döntött, hogy egy bizottságot hoz létre, melyet Dahshurba küld annak érdekében, hogy a „polgárokat kibékítse egymással”.

 

Forrás: www.maghrebchristians.com