Pokolgépes merénylet a meggyilkolt görög ortodox pap temetése végén

Ország: 
Szíria

Pokolgépes merényletet követtek el október 26-án, a meggyilkolt görög ortodox pap temetésén a nyugat-szíriai Katanában. A robbanásban meghalt két civil és a szíriai hadsereg néhány katonája – jelentették vatikáni médiumok.

Amint arról korábban is olvashattak: a 43 éves Fádi Dzsamil Haddadot, a katanai Szent Illés-templom plébánosát október 19-én rabolta el egy ismeretlen fegyveres csoport. Holttestét csütörtökön találták meg, nem messze elrablása helyétől, Dzsaramana észak-damaszkuszi negyedben. Egy neve elhallgatását kérő paptársa elmondta a Vatikáni Rádiónak, hogy Fádi atya testén kegyetlen kínzás nyomai voltak láthatók, és meg is csonkították. A tettért egymásra hárítja a felelősséget a szíriai hatalom és a felkelők. A plébánost vértanújának tekinti az Egyház – írta az Agenzia Fides vatikáni hírügynökség.

Haddad egy másik elrabolt ember, egyházközségének egyik tagja ügyében járt el, amikor őt is elrabolták. Az orvosért 550 ezer eurónak megfelelő összeget követeltek elrablói. A papnak sikerült lealkudnia ezt az összeget, és az orvos apósával együtt éppen a pénzt vitte egy megadott helyre, amikor megtámadták őket.

A szíriai keresztény közösségek közül a görög ortodox a legnépesebb, közel 500 ezer hívővel. Elsősorban az ország nyugati részén, ezen belül főleg Damaszkuszban élnek.

Haddad katanai temetésén több ezren vettek részt.

A szíriai állami televízió az esetről szóló tudósításában közölte: Haddad „a nemzeti megbékélésnek és lelki sebek begyógyításának az egyik legkiemelkedőbb alakja volt.” Több emberrablási esetben közvetített a túszok szabadon engedése érdekében.

 

Forrás: www.magyarkurir.hu