Összefirkálták Szűz Mária szobrát Törökbálinton

Ország: 
Magyarország

Ocsmány tartalmú falfirkával csúfították el Törökbálinton a Boldogságos Szűz Mária-szobor talapzatát, s egy helyi iskola falát is megrongálták; az ismeretlen elkövetők ellen eljárás indult - közölte a város önkormányzata és a rendőrség szerdán az MTI-vel. Tavaly októberben a szintén törökbálinti Walla-mauzóleum két falát fújta le festékszóróval egy 14 éves fiú, akit elfogtak.

A Pest megyei település honlapján közzétett felhívás szerint az ősszel felavatott Boldogságos Szűz Mária-szobrot hétfőre virradóra rongálták meg, míg pár nappal korábban a Bálint Márton Általános Iskola és Középiskola falán találtak falfirkákat. 

A történteket kommentálva Elek Sándor (Fidesz) alpolgármester a torokbalint.hu-n egyebek mellett azt írta: „...elfogyott a türelem! Véget vetünk ennek a barbár játéknak. Fiatalok és idősebbek, hivatásos bűnüldözők, a Városőrség tagjai, környezetükért aggódó és tenni akaró civilek és mi is, az emberek bizalmával megválasztott városvezetők a továbbiakban nem tűrhetjük és nem is tűrjük ezt...” 

Beluzsárné Belicza Andrea, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK) szóvivőjének szerdai tájékoztatása szerint a törökbálinti eset kapcsán a Budaörsi Rendőrkapitányság rongálás miatt, ismeretlen tettesek ellen indított eljárást. 

Tavaly október elsején a város kegyeleti parkjában lévő, Róth Miksa maradványait is magában foglaló Walla-mauzóleum két falát firkálták össze. Az elkövetőt, egy 14 éves fiút hamar elfogták, ellene műemlékrongálás miatt indult eljárás. A kamasz beismerte a bűncselekmény elkövetését, s azt mondta, megbánta tettét. Mint kiderült, a családi kriptára fújt szöveggel egy lánynak akart imponálni – mondta akkor a PMRFK szóvivője.