„Régi” és „modern” kommunizmus: Katolikusok helyzete Vietnamban

Ország: 
Vietnam

Ötven Kína-ellenes tűntetőt letartóztattak. A meleg és a leszbikus demonstráció engedélyezett. Tizenhét katolikus és egy protestáns fiatalt letartóztattak, mert kiálltak a vallásszabadság mellett. Az igazságügy miniszter megígérte, hogy elismerik a melegházasságot.

Vietnamban a kommunizmus még mindig „régi” még akkor is ha újításokkal akarja a hatalmát megtartani, ezt mondja egy szakértő aki a Hanoi-i nemrég történt eseményekről beszélt.

A körülbelül 100 tagból álló Vietnámi Melegek, Leszbikusok, Biszexuálisak és Transz-szexuálisok nevű csoport megtartották első felvonulásukat Hanoi utcáin. Lufikat tartottak és biciklizve kérték hogy a társadalom nagyobb toleranciát tanúsítson irántuk.

Bár jogtalanul, de a rendőrségnek köszönhetően, a menet akadály nélkül végig vonult. A Dél-kínai tengeren lévő kínai hegemónia elleni tűntetésen 50 résztvevőt letartóztattak.

„A kormány valamiért azt gondolja, hogy a politikai tűntetők veszélyesebbek a melegeknél” – mondta egy fiatal tüntető.

Úgy néz ki hogy a kormány sokkal nyitottabb a homoszexualitás irányába. A múlt hónapban Ha Hung Cuong igazságügy miniszter úgy fogalmazott, lehetséges, hogy felülvizsgálják a törvényeket és elismerik az azonos neműek házasságát. Ha ez megtörténik, Vietnám lesz az első ázsiai ország, ahol engedélyezik a melegházasságot.

A Vietnámi Kommunista Párt szemszögéből ezek a „reformok” azzal indokolhatók, hogy a világgazdaságban elfogadottá akarnak válni, főleg legnagyobb partnerük az Egyesült Államok részéről. De gyanús, hogy néhány „reform” a diktatúra „korábbi” szempontjait rejti magában, mint ahogy a Kína-ellenes és a demokráciapárti aktivistáknak és bloggereknek a letartóztatása.

Ezen kívül a kormány hozzáállása a valláshoz is sokkal inkább a „korábbiakhoz” hasonló. Valójában az egyházi csoportokat a kormány szoros pórázon tartja, kifejezetten igaz ez a katolikusokra.

A források azt közölték az AsiaNews-zal, hogy Con Cuông (Vinh)-ban a rendszer tovább zaklatja a katolikusokat, azzal vádolva őket hogy a vallásukat gyakorolják, és számos más dologban is, többek között negatív sajtókampányokkal és fizikai támadásokkal, mint például fegyveres bandák uszításával katolikus kolostorok ellen.

2011 júliusa óta a hatóságok indok nélkül tartóztattak le 17 katolikus és 1 protestáns fiatalt. Erre reagálva a Saigonban működő redemptorista szerzetes, Antony testvér több mint háromezer embernek azt mondta: „Imádkozzatok a katolikusokért, a jogtalanul letartóztatottakért és a diktatúra áldozataiért, valamint nemzetünkért.”

Sok fiatal hívő nehezen fogadja el azt, hogy a kormány buzgón a katolikus egyház szétverésén dolgozik, és nem igazán hajlandó megvédeni az ország szuverenitását a szomszédos Kínától.

„Vietnámban a közvélemény megdöbbent az ország vezetőinek tétlenségén, amikor Kína helyőrséget hozott létre egy Vietnamhoz tartozó szigetcsoporton.

„Vietnám kormányának meg kellene védenie nemzetünket.” mondta egy másik redemptorista szerzetes, Joseph testvér. „Ehelyett csak egy diplomáciai üzenetet küldenek.”

 

Forrás: www.asianews.it