3 keresztény iskolát lefoglaltak, majd 2 templomot romboltak le

Ország: 
Szudán

Két templomot romboltak le a hatóságok június közepén Khartoumban, néhány nappal azt követően, hogy három katolikus iskolát foglaltak le – értesült a Compass.

A helyi kormányzati szerv területfejlesztési és lakásépítési minisztériumának tisztviselői buldózerrel romboltatták le a szudáni Szent János Episzkopális Egyház két templomát június 18-án Haj Yousif térségében. Szintén aznap egy katolikus templomot is leromboltak a térségben.

„A kormány Khartoum összes templomát el akarja távolítani” – adta hírül a forrás. „Közöljék az egyházakkal, az összes egyházzal, hogy tartsanak ki imáikban a szudáni egyházért.”

Az egyház dolgozói elmondták, üldöztetésük Dél-Szudán 2011 júliusában történt elszakadása óta egyre erősödik, mivel szerintük az egyházakat támadó köztisztviselők a nem szívesen látott, többségükben keresztény dél-szudániakkal azonosítják őket az iszlám uralta államban.

A szudáni Szent János Episzkopális Egyházat 1987-ben alapították, azonban később, a házhelyek kialakításakor a kormány elutasította az egyház területigényeit. Az Open Doors keresztény emberi jogi szervezet jelentése szerint a hatóságok azzal az ürüggyel vették célba a templomokat, hogy azokat a dél-szudániak látogatták és mivel utóbbiak feltehetően távoztak a térségből, a templomokra többé már nincs szükség.

Az Open Doors sajtónyilatkozatban jelezte, hogy az egyház nem dél-szudániaké és hogy a püspök (észak-)szudáni.

„Úgy tűnik továbbá, hogy iszlamista államépítés zajlik, ahol az elnök kijelentette, amennyiben a dél-szudániak az elszakadás mellett döntenek, úgy kizárólag egy vallás [iszlám], egy nyelv [arab] és egy kultúra [arab] lesz” – idézte Ezekiel Kondo tiszteletest, Khartoum püspökét az Open Doors.

A püspök felszólította Shereq El Nail-ban lévő helyi hatóságokat, hogy kárpótolják az egyházat a templomok lerombolásáért és adjanak földet az egyházközség számára.

Az egyházi vezetők levélben kérték a Vallásügyi Minisztériumot, hogy hagyják meg az épületet és biztosítsanak új házhelyet az egyházközség számára, azonban a hatóságok ezt elutasították és buldózereket küldtek a helyszínre – tudta meg a Compass.

Keresztény források szerint két hónappal korábban egy másik, a Teljes Evangéliumi Egyházhoz (Full Gospel Church) tartozó templomot is leromboltak a térségben azzal az indokkal, hogy az dél-szudániaké volt.

 

Lefoglalt iskolák

Június 14-én a dél-khartoumi Jebel Aulia egyházmegye három, a Katolikus Egyházhoz tartozó iskolát foglalt le – kettőt Mayo térségében és egyet a közeli Omdurmanban – közölték helyi források.

A jebel aulia-i biztos Khartoum oktatásért felelős állami miniszterének levele alapján intézkedett. A miniszter levele szerint mivel az említett iskolák dél-szudániak, hivatalos engedélyüket érvénytelenítik. Ugyanakkor korábban mindkét Mayo térségbeli iskolát az Oktatási Minisztériumban a khartoumi egyházmegyéhez tartozó intézményekként regisztrálták.

Hassan Badawi Ahamed rendőrtiszt, a Jebel Aulia tanácsának ügyvezető igazgatója állítólag egy, május 30-án a Középiskolai Oktatásért Felelős Igazgatóságnak címzett levélben kérte a két iskola megszüntetését azok állítólagos dél-szudáni voltukra hivatkozva. A jelentések szerint a hivatalos levelekben a Markaz El Talim El Namoziky nevű iskolát tévesen Comboni School of Mayo-ként azonosították.

Az iskola munkatársai panaszt emeltek a Jebel Aulia tanácsa előtt, az ellen tiltakozva, hogy az iskola neve nem szerepel a kormány levelében. Ezt követően a Bizottság Jebel Aulia Helység hivatalán keresztül új, az iskola nevét pontosan megemlítő levelet adott ki.

Ezenfelül a Bizottság június 13-án megkísérelte erővel elvenni a Katolikus Egyház egyik mayo-i épületét, azzal az indokkal, hogy az egy iskola. Helyi források szerint június 14. óta keresztény hívők tartanak közös imát az épületben, hogy megelőzzék annak lefoglalását.

 

Forrás: www.compassdirect.org