Eger Jerikó testvérvárosa lesz

Ország: 
Magyarország

Testvérvárosi kapcsolatot létesít Eger a Palesztin Hatóság területén található Jerikóval – tájékoztatott a Heves megyei város önkormányzatának médiareferense.

Zentai László az egri közgyűlés döntéséről közölte: a kapcsolatépítést Jerikó képviselő-testülete kezdeményezte, és rendeletben erősítette meg a testvérvárosi kapcsolat kialakítására vonatkozó szándékát Egerrel, amelyről írásban tájékoztatta a hevesi megyeszékhelyt Haszan Száleh, a település polgármestere. Jerikó elsősorban a vallási és a világi turizmus, az oktatás, az ifjúsági kapcsolatok, a kulturális csereprogramok és a művészetek területére kíván közös projekteket kialakítani Egerrel – tette hozzá.

Semjén látogatása

Elmondta: Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes karácsonyi szentföldi látogatása során vetődött fel a civil kapcsolatok fejlesztésének igénye Magyarország és Palesztina között. Ennek nyomán a három érseki székhely, Kalocsa, Esztergom és Eger kapott lehetőséget arra, hogy testvérvárosi kapcsolatot alakítson ki a Palesztin Hatóság jelentős településeivel.



Az elmúlt évben Kalocsa és Betlehem polgármestere írták alá a testvérvárosi megállapodást. Ugyanakkor Jerikó város vezetői is jelezték Czibere Csabának, a Palesztin Hatósághoz akkreditált nagykövetnek, hogy élni kívánnak a lehetőséggel. Ezt követően vették fel a kapcsolatot Egerrel.

Az egri önkormányzat úgy vélekedett, hogy a Föld legmélyebb pontján fekvő, bibliai kötődésű, 10 ezer éves település méltó palesztin kapcsolódási pont lehet Eger számára és a hivatalos keretek lehetővé tennék a szorosabb együttműködést nemcsak Jerikó városával és polgáraival, hanem tágabb értelemben a Szentfölddel is – mondta Zentai László.

Forrás: http://mno.hu/grund/eger-jeriko-testvere-lesz-1079433