Iszlám fegyveresek blokád alá vettek egy keresztény települést

Ország: 
Szíria

Qusayr-tól nyugatra, Homs területén, Rableh faluban több mint 12 000 görög-katolikus szír körbe volt véve, körülbelül 2 hétig. Az élelem szinte elfogyott, az emberek kenyéren és vízen éltek, gyógyszer iskevés maradt, mert a betegek és sérültek kezelésére fordították. A Fides hírügynökség helyi informátorai megkongatták a vészharangot, hogy felhívják a nemzetközi sajtó figyelmét arra, ami a faluban történik.

Felfegyverkezett felkelők 2012 augusztus elején blokád alá vették Rableh falut, minden oldalról elzárták a kiutakat. A helyi egyházközség egyik vezetője, B. K., aki biztonsági okokból neve elhallgatását kérte, azt mondta a Fides-nek, hogy pár nappal ezelőtt egy orvlövész három fiatalemberrel is végzett, George Azar 20 éves volt, másikuk 21, Elias Tahch Semaan pedig egy 35 éves férj, 4 gyermek apja.

A kibékülést hirdető népszerű kezdeményezés, a „Mussalaha” pár embere sikerrel bejuttatott egy kis mennyiségű humanitárius segélyt a faluba. A „Mussalaha” képviselője arról biztosította a híveket, hogy „mindent megtesznek azért, hogy meg legyen engedve a humanitárius segélyek beszállítása hozzájuk”.

Ő Eminenciája III Gergely Pátriárka felhívást tett, amelyben így szólt „Mentsd meg Istenünk Rableh-t és minden érintett falut az országban, és végre add meg nekünk a békét. Mario Zenari, a Szíriában lévő apostoli nuncius minden felet arra szólított fel, hogy szigorúan őrködjenek a nemzetközi humanitárius jogok betartása felett, rámutatva arra, hogy a szíriai krízis megoldása elsősorban az állampolgárokon múlik.    

 

A Fides azt is megtudta, hogy Qara-ban a Megcsonkított Szent Jakab kolostort, ahol jelenleg 4 országból származó, 25 testvérből álló közösség és 20 menekült él, a közelmúltban helikopteres bombatámadás érte, amivel felkelő csoportokra próbáltak lesújtani.

 

Ugyan nincs emberáldozat, de a Krisztus utáni 6. századból való kolostor több különböző része is megsérült. A kolostor főnökasszonya, Agnes-Mariam de la Croix felemelte szavát és a helyi politikusokhoz fordult, kérve, hogy vessenek véget az erőszaknak és „karolják fel a párbeszéd és a megbékélés gondolkodásmódját”. A helyi keresztény vezetők azt kérik a rivalizáló erőktől, hogy kíméljék meg azokat a területeket, ahol civilek élnek és őrizzék meg az ország kulturális és vallásos örökségét.

 

Rableh-ba menekült a legtöbb keresztény akit Qusayr-ból elűztek Június elején, a felkelők akik a várost ellenőrzésük alá vették, 6 napos ultimátumot adtak a város keresztényeinek hogy az otthanaikat elhagyják.

Helyi értesülések alapján, augusztus 24-én a szír hadsereg megindított egy hadműveletet amelynek a célja az volt a blokád feloldása a városról és sikerült is, a falu lakói már szabadon juthatnak hozzá az alapvető élelmiszerekhez és a gyógyszerekhez.

Szíriában a felkelők egy része gyanakvással tekint az ország 10%-át kitevő keresztény kisebbségre mivel szerintük a jelenleg kormányzó erőket támogatják, bár keresztények is vannak a felkelők között.

 

Forrás: www.fides.org