Keresztények és muzulmánok együtt a vallásgyalázás ellen

Ország: 
Franciaország

Michel Dubost, a Francia Püspökök Vallásközi Kapcsolatokért Felelős Tanácsának elnöke és Mohamed Musszavi, a Muzulmán Hit Francia Tanácsának elnöke szeptember 19-én közös közleményt adtak ki a Charlie Hebdo című francia hetilapban megjelent Mohamed-karikatúrák kapcsán.

„Kiállunk a szabadságért, és különösen a szólásszabadságért. De a szabadság saját magát sodorja veszélybe, ha megfeledkezik a testvériségről és a másik ember méltóságának tiszteletéről” – olvasható a tíz-tizenkét soros szövegben.

Az írást néhány órával a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap friss számának megjelenése után tették közzé, melyben karikatúrák láthatók Mohamed prófétáról. A rajzokat a francia kormány is élesen bírálta, megszólalt ezzel kapcsolatban Jean-Marc Ayrault miniszterelnök és Laurent Fabius külügyminiszter is, aki azzal vádolja az újságot, hogy „olajat öntött a tűzre” most, amikor amúgy is több muzulmán országban tört ki zendülés a Muzulmánok ártatlansága című, internetre felkerült, iszlámellenesnek értékelt film miatt.



„Az egyoldalú, lenéző vagy gyűlölködő támadások, sértések, karikatúrák, filmek és tudósítások láttán nem tudunk másra apellálni, mint mindannyiunk lelkiismeretére és felelősségtudatára, ezért intézzük a követező felhívást: Franciaország, mit művelsz a mások méltóságával? Mit művelsz a testvériséggel? – írja Michel Dubost és Mohamed Musszavi. – A békés egymás mellett élés közös célunk, hát tegyük is lehetővé, hogy megvalósuljon!”

 

Forrás: www.magyarkurir.hu