Meghalt a második keresztény állam pátriárkája

Ország: 
Etiópia

Abune Paulos, Etiópia különleges karizmákkal megáldott pátriárkája hetvenhat évesen halt meg Addisz-Abeba-ban. Híres volt bátor tanúságtételéről, a vallások közötti párbeszéd és az ökumené iránti elkötelezettségéről.

Az Egyházak Ökumenikus Tanácsa – amelynek alelnöki tisztségét töltötte be – megemlékezik arról is, hogy elkötelezetten vett részt az AIDS elleni küzdelemben, és mindig kiállt a legszegényebbek mellett. Fáradhatatlan munkájának köszönhetően számos nemzetközi elismerést is kapott.

A Sant’Egidio közösség elnöke, Marco Impagliazzo így emlékezik meg róla: „egy ősi vértanú egyház tanúságtevője volt, aki átélte a diktatúra és a háború legnehezebb éveit.

Őt magát is üldözték hitéért, börtönnel és száműzetéssel fizetett az evangéliumhoz való hűségéért… Az etióp egyház újjászületésének vezéralakja volt, és az afrikai kereszténység egyik legtekintélyesebb szereplője, aki személyében megtestesítette keresztények millióinak egyszerű és erős hitét” – tájékoztat a Vatikáni Rádió olasz nyelvű honlapja.

 

http://magyarkurir.hu/hirek/meghalt-abune-paulos-etiopia-ortodox-patriarkaja