Nyugat Jáva: A katolikusok a Bogori hatóságok célpontjában, bezáratták az „imaházat”

Ország: 
Indonézia

Az építési engedély körüli állítólagos szabálytalanságokra hivatkoztak a döntés meghozatalakor.  A hívek válasza a következő: a dokumentumok jogilag megfelelőek, csak a városi tanács tagadta meg az engedélyezést. Ennek ellenére ígéretet tettek, hogy továbbra is lesz rendszeres vasárnapi mise. Az utóbbi időben a terület színhelye volt a kisebbségek, különösen a keresztények elleni erőszaknak és visszaéléseknek.

Az építési engedélyekkel kapcsolatos szabálytalanságok ürügyén, a Nyugat-Jáva tartományban lévő bogori közbiztonság (Satpol PP) tisztviselők lezárták az "Imádság Házát" amit a Keresztelő Szent János katolikus plébánia több mint 6 ezer hívője használt. A hívek hat éve rendszeresen használják az épületet hétvégi liturgiákon, valamint a főbb keresztény fesztiválokon, de nemrég a hatóságok részéről - három alkalommal is- támadás érte őket, hogy állítsák le az istentiszteletet. A katolikus közösség tudatosan figyelmen kívül hagyta a figyelmeztetéseket, úgy vélték a lezárás kapcsolatos IMB-vel, arra számítva, hogy törvényes joguk van a vallásszabadsághoz.

Egy templom- katolikus vagy protestáns - felépítésének a folyamata Indonéziában meglehetősen bonyolult, és eltarthat öt-tíz évig míg beszerzik az összes engedélyeztetést, amit törvény előír. Az eljárásra irányadó Izin Mendirikan Bangunan (IMB), ami egy fajta írott protokoll, amely lehetővé teszi az építés megkezdését, és a helyi hatóságok adják ki. A történet sokkal bonyolultabb lesz, ha ez a hely a keresztény istentisztelet helyszíne: engedélyt kell beszerezni számos helyi lakostól arról a területről, ahol az épületet felépítenék és a Vallás Közötti Párbeszéd szervezet helyi csoportjától. És még akkor is, ha az engedélyt megadták, "meghatározatlan okok" jöhetnek számításba, amely elvezet a tisztviselőkhöz, akik blokkolják a projekteket. Gyakran ez történik a muszlim közösség, illetve radikális iszlám mozgalmak nyomására.

Az "Imádság Háza" Tulang Kuning közelében található, a falu neve Waru, ami pedig Parung al-kerületben, Bogor kormányzóságban van. Tegnap a Satpol PP tisztek egy csoportja l La Comerain Óda által vezetve elmondták, hogy "a következő hét nap alatt" kényszerű bezárás alatt lesz, és figyelmeztetett, hogy "ha a helyszínt még ezután is arra használják, hogy imádkozzanak” a csapat be fog avatkozni, hogy "az épületet lebontsák."

Azonban, az AsiaNews helyi informátorai szerint a katolikus közösséget nem fogja  ez megfélemlíteni, és megkívánják tartani a rendszeres ünnepségeiket a jövő hétvégén. "Jelenleg nincs alternatívája - mondta Fr. Gaib Pr, lelkész Keresztelő Szent János plébániáról -, összefognak gyűlni ezen a helyen az imádságra." Hozzátette, hogy a katolikusok eleget tettek minden rituális eljárásnak az építési engedélyek megszerzéséhez, de éveken át a Bogor adminisztráció megtagadta minden engedély kiadását.

Ráadásul a Bogor önkormányzati hatóságok részéről nem először történik keresztényekkel szembeni visszaélés, erőszakos cselekményekre is volt példa, különösen a protestáns keresztény közösség, amely a GKI Yasmin Egyház (Yasmin Church, YC) névre hallgat. YC régóta a célpontja Diani Budiarto polgármesternek és az ő túlbuzgó tisztviselőinek, akik a közelmúltban bezáratták az istentiszteleti helyüket ugyanazon ürügy miatt. A térség a közelmúltban is színhelye volt a keresztény-ellenes erőszaknak főleg a nagy ünnepek, mint a karácsony vagy a húsvét alkalmával (lásd itt).

 

 

Forrás: www.asianews.it