Ortodoxok és Katolikusok együtt ellenzik az egyneműek „házasságát”

Ország: 
Franciaország

A katolikus egyházat követően a franciaországi ortodox püspökök gyűlése is közleményben ellenzi az azonos neműek „házasságát”.

Teológiai dimenzióján túl a házasság formája és természete mindenekelőtt „társadalmi” jellegű. Az ortodox egyház tanítása szerint a házasság ontológiája azon alapul, hogy a férfi és a nő kölcsönösen kiegészítik egymást. A katolikus egyházat követően a franciaországi ortodox püspökök gyűlése (Aeof) is közleményt tett közzé a törvénytervezetről, október 2-i ülése után, amelyen Emmanuel metropolita elnökölt – tájékoztat róla a L’Osservatore Romano október 11-i száma.A házasság több évszázados intézmény, amely meghatározza a társadalom, a család, a személyek közötti kapcsolatok struktúráját. A keresztény tanítás szerint (Ter 1-2), a Teremtő által alapított közösség, amelyet Krisztus áldott meg (Jn 2) és amelynek célja, hogy a házasfelek az életre nyitottan, részt vegyenek Isten teremtő művében.

Franciaországban a polgári szolidaritási szerződés, az ún. Pacs amúgyis elismeri az azonos neműek polgári együttélését, így meg kell őrizni a házasság hagyományos és alapvető fogalmát, a házasságra vonatkozó terminológiát. Világos különbséget kell tenni a polgári együttélés és a heteroszexuális párok hivatása között. Franciaország ortodox püspökei bejelentették, hogy hamarosan közzétesznek egy kiadványt, amelyben egyértelműen kiállnak a házasság ortodox felfogása mellett.

Az ország katolikus püspökei már szeptember 27-én jegyzékben magyarázták meg, hogy az egyház miért ellenzi a törvénytervezetet. Mint írták: a politikai hatalom fő feladata, hogy megvédje az egyéni jogokat és szabadságokat, de főleg a közjót. A közjó pedig nem az egyéni érdekek összegéből adódik, hanem az egész közösség javát jelenti.

Philippe Barbarin, Lyon bíborosa már augusztusban imára hívta fel az ország katolikusait a melegházasság intézménye ellen.

 


Forrás: www.magyarkurir.hu