Sikeres európai kampány a bebörtönzött pakisztáni kislány védelmében

Ország: 
Pakisztán

Rimsha Masih, egy 11, más források szerint 14 éves pakisztáni keresztény kislány. Augusztus 16-án zárták börtönbe a Korán meggyalázásának vádjával, mert állítólag a Koránból kitépett lapokat találtak nála.

Az ázsiai ország keresztényei kampányt indítottak, amelynek részeként az emberi jogi szervezetek és a pakisztáni katolikus egyház szombaton Lahore-ban tüntetést tartottak a kislány szabadon bocsátása érdekében. Rufin Anthony iszlámábádi püspök hangsúlyozta: itt az idő, hogy az egész keresztény közösség egységet alkosson és felsorakozzon a kislány köré.

A pakisztáni belügyminiszter felkérte az iszlámábádi rendőrséget, hogy ellenezze a kaució ellenében való szabadlábra helyezést, mert félti a kislányt és a családot az ellenük esetleg megnyilvánuló súlyos veszélyektől. Aggodalomra ad okot a számos muzulmán hívő és vallási vezető által képviselt álláspont is, miszerint életkorától, neveltetésétől, egészségi állapotától függetlenül, ha a kislány valóban bűnös, akkor az ország törvényei szerint meg kell büntetni.

Az augusztus 18-án véget ért Rimini Meetingen a vallásszabadságról tartott kerekasztal-beszélgetésen Jean-Louis Tauran bíboros, a Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsának elnöke a pakisztáni kislány esetével kapcsolatban elmondta: nem tud se írni, se olvasni. A megélhetés érdekében gyűjtötte a szemetet, amikor kezébe került a Korán néhány lapja, amit a szemét között talált. Ellenőrizni kellene a tényeket, mielőtt blaszfémiáról beszélnek – mutatott rá a bíboros, aki Shahbaz Bhattival, a meggyilkolt keresztény pakisztáni miniszterrel jó kapcsolatokat ápolt egykor.

Az Európában élő pakisztániak is kampányt indítottak a hamis vádakkal bebörtönzött Down-kóros keresztény kislány védelmében.

Az Olaszországban élő pakisztáni keresztények felhívással fordultak Ali Zardari államfőhöz, amelyben felteszik a kérdést: Ki a valódi bűnös Rimsha ügyében? Nem az a személy-e, aki a szemétbe dobta azokat a lapokat, amelyek a Koránból származtak? Egyben lelki közelségüket és szolidaritásukat fejezik ki a pakisztáni vallási kisebbségekkel. A vád visszavonását és a kislány azonnali szabadlábra helyezését követelik. Aki hisz az istentiszteleti szabadságban és a vallási meggyőződések tiszteletben tartásában, nem maradhat közömbös az ezekkel való visszaélés láttán.

Londonban a pakisztáni keresztények az elmúlt napokban tüntetést szerveztek a miniszterelnök hivatala előtt a Downing Street-en Rimsha ügyében és online petíciót nyújtanak be a brit kormányhoz, az Európai Unióhoz és az ENSZ-hez, hogy gyakoroljanak nyomást a kislány szabadon bocsátása érdekében. A petíciót elküldik a pakisztáni emberi jogi bizottságnak is, amely a helyi kormány szerve.

A kampány úgy néz ki sikerrel járt mert sikerült mozgósítani a pakisztáni keresztényeket hogy kifejezzék a szolidaritásukat a megvádolt kislánnyal.

Az ügy fordulópontja azonban azzal keletkezett, hogy az egyik szemtanú arról tanúskodott, hogy a helyi muzulmán vallási vezető „gyártotta a bizonyítékokat” a kislány ellen. Szeptember 1-én a pakisztáni rendőrség letartóztatta Khalid Jadoon-t az Iszlámabadi lakásában.

Az imám tettét elítélték a pakisztáni muzulmán vallási vezetők.

Ennek ellenére rengeteg atrocitás történt az országban muzulmánok részéről a keresztények ellen, augusztus végén Suneel Masih-t megölték és feldarabolták.

További 300 keresztény család kényszerült elmenekülni augusztus utolsó hetében Iszlámabadnak abból a kerületéből ahol az események történtek.

A feszültségek enyhítése és a megbékélés érdekében a Pakisztáni Iszlám Tudósok Tanácsának vezetője a „Nemzet Lánya” címet adta és kijelentette, hogy gondoskodik a biztonságáról amint a börtönből kiengedik.

A kislányt szeptember 8-án kiengedték a börtönből.

 

Forrás: www.pakistantoday.com.pk, www.magyarkurir.hu