Vandálok meggyalázták Latrún kolostorát

Ország: 
Izrael

Szélsőjobboldali aktivisták felgyújtották szeptember 4-ére virradó éjjel az izraeli Latrún Kolostorának kapuját, és keresztényellenes feliratokat fújtak héber nyelven a falaira - közölte a rendőrség.

Shmuel Ben-Ruby a jeruzsálemi rendőrség szóvivője elmondta, hogy vizsgálat indult az ügyben és egy 8 fős nyomozócsoport dolgozik a tettesek felderítésén.

A graffitiken a Migrón név volt látható, annak a legnagyobb és legrégibb ciszjordániai zsidó telepnek a neve, amelyet vasárnap reggel ürítettek ki az izraeli legfelsőbb bíróság döntése alapján. Egy másik graffitin a „Jézus egy majom” szerepelt. A trappista kolostor egy dombtetőn áll Jeruzsálemtől nyugatra, a szent város és Tel-Aviv közötti út mentén, nem messze Ciszjordániától.

 

Az izraeli politikusok és civil szervezetek többsége azonnal elítélte az esetet. Benjamin Netanjahu kijeletette hogy Izraelben a vallásszabadság az egy alapvető jog.

 

 

Az Im Tirzu jobboldali szervezet aktivistái kifejezték a felháborodásukat az ügyben és a kolostorba utaztak, hogy a graffitiket letakarítsák és virágokat vittek a szerzeteseknek.

 

„Azok, akik ezeket a gyűlölet-teli graffitiket festették a felháborodásukat fejezték ki az illegális ciszjordániai telepek felszámolása ellen. De ezek az emberek miért a keresztényekre és a keresztény vallási helyek ellen fordítják a haragjukat? A bűnösöket miért nem találják meg és állítják bíróság elé? kérdezte a Szentföldi Katolikus Rendek Kongregációja.

 

Az izraeli Munkáspárt vezetője meg „rasszizmusnak és huliganizmusnak” nevezte az esetet.

 

Ben-Ruby kijelentte a Latrún Kolostor ellen ez az támadás, a térségben azonban volt már példa keresztény-ellenes támadásokra, amikor ez év februárjában a Kereszt Völgye kolostor kőkerítésére meg 2 autóra olyan kifejezéseket írtak, mint „halál a Keresztényekre” és „Kahan-nak igaza volt”.

 

A Latrún Kolostor egy megállóhely volt azoknak a zarándokoknak a számára akik Jáffából utaztak Jeruzsálembe. Az épületegyüttes 1890-ben nyerte el mai formáját, 1960-ig a szerzetesek a Néma Szerzetesek csak imaközben beszéltek, azóta a kolostor nyitva van mindennap pár órát a látogatóknak.

 

Forrás: The Jerusalem Post