A Vatikán ellenzi Kína egyházpolitikai lépését

Ország: 
Kína

A Szentszék aggályát fejezte ki annak hallatán, hogy Rómához hű püspököket arra kényszerítettek, hogy részt vegyenek egy államilag támogatott püspökszentelésen az északnyugat-kínai Hebei tartományban.

Federico Lombardi szentszéki szóvivő rámutatott: „Ha ezek az értesülések igazak, akkor a Szentszék a lelkiismereti és vallásszabadság súlyos megsértésének tekinti a történteket; az ilyen szentelést jogellenesnek és a javuló kínai-szentszéki kapcsolatokra nézve ártalmasnak minősíti." 

„A Szentszék megerősíti továbbá: A Szentatya nem hagyta jóvá, hogy Joseph Guo Jincait a Katolikus Egyház püspökévé szenteljék. A Szentszék, amely szorgalmazza a Kínával való jó kapcsolatok kiépítését, az ügyben már felvette a kapcsolatot a kínai hatóságokkal, és világossá tette álláspontját"

A kommunista hatóságok hozták létre a  Kínai Katolikus Hazafias Szövetséget, e szervezeten keresztül tartja a kormány ellenőrzése alatt a kínai katolikus egyházat. A hivatalos egyház vezetőit nem a Vatikán hanem a kommunista pártvezetők választják ki.

 

Forrás: www.magyarkurir.hu